Karanfil, Güney Amerika ve Asya'nın tropik bölgelerinde yetişen, yaprak dökmeyen aromatik bir ağaç türünün çiçeğidir. Karanfil çiçeği tomurcukları ve kökü, dünya genelinde yemeklere tat vermek amacıyla baharat olarak kullanılır. Ayrıca, karanfil pek çok kültürde çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Bu kullanımın en yaygın formlarından biri karanfil çayıdır. Aynı zamanda, çiçeğin özünden elde edilen yağ da benzer amaçlarla kullanılır. Karanfil Çayı İçin Gerekli Malzemeler
Kurutulmuş 6-7 diş karanfili toz haline gelinceye kadar havanda iyice dövün. İçmek istediğiniz bardak miktarındaki suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve karanfil tozunu bu suya ilave edin. Güzelce demlenmesi için demliğin kapağı kapalı olarak 10 dakika bekletin. Daha güçlü bir çay elde etmek istiyorsanız 20 dakika kadar bekleyebilirsiniz. Artık çayınız demlenmiş olacaktır ve içebilirsiniz. Bu çayı bir seferde daha fazla demleyerek 2-3 gün dolapta saklayabilirsiniz. Not: Tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz. Karanfil Çayının Başlıca Faydaları Nelerdir? Botanik adı Eugenia caryophyllus olan karanfil, güzel kokulu ağaç ve çalılar (Myrtaceae) ailesindendir. Ağacın yaprakları mora döndüğünde tomurcukları toplanır. Çin'de 600 yılından beri karanfilin tedavi amaçlı kullanıldığına dair bilgiler bulunmaktadır. Karanfil çayının başlıca faydaları şunlardır:
Ekstra Bilgiler Karanfil çayının düzenli tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta serbest radikallerin neden olduğu hasarı önler. Ayrıca, karanfilin içeriğinde bulunan öjenol maddesi, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ancak, hamilelik döneminde ve kronik rahatsızlığı olan kişiler karanfil çayı tüketmeden önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalıdır. |